20 april 2011

Campagne “kinderen beter beschermd op reis”

Vele vakantiegangers hebben de vakantie van 2011 al geboekt. Vele mensen die vakanties hebben geboekt naar bijvoorbeeld Marokko, Kroatië, Egypte en Turkije laten zich niet vaccineren. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van TNS NIPO dat meer dan de helft van de duizend ondervraagde bezoekers aan de bovenstaande landen zich niet had laten vaccineren. Veel kinderen gaan ook zonder bescherming mee op deze reizen. Volgens de GGD weten veel ouders niet dat vaccinaties in deze landen nodig zijn. Daarom start de GGD Midden-Nederland een voorlichtingscampagne in de hele regio. Ook verlaagt de GGD Midden-Nederland haar tarief voor het reizigersspreekuur voor kinderen van €19,90 naar €16,-. Hiermee hoopt de GGD ouders te stimuleren om op het reizigersspreekuur te komen.
Met name door de warmte, ziektes en slechtere hygiene zijn vooral jonge kinderen op reis erg kwetsbaar. Ouders moeten zich daarom goed laten informeren over de gezondheidsrisico’s en vaccinaties die van pas komen op de vakantiebestemming. Door goede voorbereidingen te treffen kunnen vele gezondheidsproblemen voorkomen worden.
Vele vakantiegangers gaan pas nadenken over vaccinaties bij bezoeken aan verre bestemmingen in Azie, Afrika of Zuid-Amerika. Wat vele ouders zich niet realiseren is dat ook voor vakanties in Bulgarije, Marokko, Kroatie en andere landen aan de Middellandse Zee vaccinaties nodig zijn. Er wordt zelfs aangeraden om te vaccineren bij het bezoeken aan luxe bestemmingen zoals bijvoorbeeld Hotel Titanic in Turkije, of een resort in Tunesië. In deze landen komen kinderziektes als Bof, Mazelen, Rode Hond en hepatitis A nog regelmatig voor.
De GGD Midden-Nederland heeft zich met een voorlichtingscampagne speciaal gericht op ouders die met jonge kinderen op vakantie gaan naar zogenaamde risicogebieden. Er zijn voorlichtingsmaterialen ontwikkeld die in samenwerking met de artsen van het consultatiebureau tot stand zijn gekomen. Vanaf deze week zullen er posters en flyers worden verspreid bij onder andere peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, bibliotheken en centra voor jeugd en gezin.
Vele ouders zien vaak de hoge kosten voor het reizigersspreekuur als een drempel, waarna ze te beslissen om het niet te doen. Tijdens het spreekuur krijgen de kinderen niet alleen vaccinaties, de ouders kunnen ook een geheel op de bestemming afgestemd advies krijgen met betrekking tot de gezondheid van de kinderen. Wat vele mensen zich vaak niet realiseren is dat het spreekuur en de vaccinaties vaak grotendeels tot helemaal door de zorgverzekeraar wordt vergoed.  Met de verlaging van het tarief probeert de GGD ouders een extra stimulans te geven om toch de kinderen mee op spreekuur te nemen.