27 april 2011

Verantwoord zonnen op vakantie


Veel Nederlanders vinden het hebben van een bruin kleurtje erg belangrijk. Uit onderzoek van Samenwerking Verantwoord Zonnen is zelfs gebleken dat een op de vijf Nederlanders regelmatig verbrand doordat ze te lang en zonder bescherming in de zon zitten. We smeren eigenlijk dus veel te weinig. Ongeveer 30% smeert zich maar eens per dag in en zelfs 10% smeert zich helemaal niet in. Velen verbranden liever een beetje dan dat ze helemaal niet bruin worden.

Nederlanders weten wel degelijk hoe het hoort als ze gaan zonnen maar handelen hier niet naar. Ongeveer de helft van alle Nederlanders gaan zonder voorbereiding op vakantie, terwijl de huid gewend dient te zijn aan de zonnestraling. Hierdoor wordt verbranden voorkomen. Door de huid met mate bloot te stellen aan de zon of een zonnebank kun je een kleur opbouwen en verbrand je dus minder snel.

Naast het voorbereiden op je vakantie is het goed insmeren van je huid erg belangrijk. Dik insmeren is trouwens beter als dat je een dun laagje aanbrengt en dit dien je ongeveer drie tot vier keer per dag te doen. Als de vakantie afgelopen is doet ongeveer 1/4de zijn best om het mooie bruine kleurtje te behouden door regelmatig onder de zonnebank te gaan. Mits dit met mate en met goede bescherming gebeurd is dit prima. Vaak wordt nog gedacht dat de zonnebank minder schadelijk is aan de zon, niets is minder waar dus er dient gewoon goed gesmeerd te worden, ook als je maar even onder de zonnebank gaat.